* TF Portál | Csak okosan az okoseszközökkel!
Home
Csak okosan az okoseszközökkel!

Csak okosan az okoseszközökkel!


2017-et írunk. Az elmúlt 10 évben olyan módon átszőtte életünket az okostelefonok és újabban a különböző okoseszközök használata, hogy már szinte lehetetlen nélkülük élni. Teljesen a mindennapjaink részévé váltak. Hogy ez egy jó dolog vagy sem? Mindenki döntse el maga. Viszont kutya kötelességünk foglalkozni a témával, mert egy olyan társadalmi jelenségről van szó, ami jó tulajdonságai ellenére számos veszélyt is hordoz.

Hogy kézzelfoghatóbbá váljon a történet, két példát hoztam Nektek, amik szöges ellentétei egymásnak, de jól felvázolják hogy mire is gondolok.

Pro:
Pár napja történt egy baleset Casey Bennett-tel az Egyesült Államokban, amikor is oldalról belementek a 22 éves srác kocsijába, ami kétszer megpördült és az oldalára érkezett. Casey az anyósülés felőli oldalon csak úgy “lógott”, szerencséjére eszméleténél volt. Telefonját sajnos nem érte el, de a csuklóján ott figyelt az almás órája, ami bluetooth kapcsolatban volt mobiltelefonjával. Ezt kihasználva fel is hívta a 911-es segélyhívó számot, és míg a diszpécserrel beszélt körülbelül 6 percen keresztül, telefonja automatikusan kiküldte a segélyhívó üzeneteket a közeli hozzátartozóknak. Ennek köszönhető, hogy édesapja még a mentők előtt kiért a helyszínre és segített fián.

Kontra:
Az UNICEF két kiváló minőségű és tartalmú videót készített, hogy felhívja a figyelmet az online zaklatás súlyosságára. A videókban valódi chat beszélgetéseket olvasnak fel hivatásos színészek, rendkívül hatásosan. Ajánlom hogy nézzétek meg a videót aztán olvassatok tovább.

Spoiler! Röviden két 8. osztályos közti beszélgetés arról szól, hogy egy lány ráveszi fiú osztálytársát, hogy készítsen neki egy olyan képet, amin félmeztelen. Mivel a srácnak nagyon bejön a lány, jóhiszeműen elküldi a képet, amit a lány továbbküld másoknak, így válik a fiúból nevetség tárgya.

Azt hiszem ez a két példa jól szemlélteti, milyen lehetőségek és veszélyek rejlenek abban, hogy az információs technikai eszközök teljes mértékben a mindennapjaink részévé váltak.

received_1550432861695028

De hogy ne csak szélsőséges eseteket hozzak fel példának, hány internetes meme kering az interneten, ami azt figurázza ki, hogy a folyamatosan telefonjukat nyomkodó embertársainkat zombiként festi le. Teljesen jogosan. Gondoljunk csak bele: ma már olyan szinten online végzünk különböző dolgokat, hogy ismerkedni is a telefonunkat használjuk.

Korábban, ha megláttunk egy számunkra szimpatikus lányt vagy fiút, és összeakadt a tekintetünk, amit szerencsés esetben egy kis mosolygás, pirulás követett, már oda is léptünk és elkezdődhetett az ismerkedés. Most viszont mit látunk? Mindenki lesütött tekintettel a mobilját birizgálja, füle bedugva.
Emberek között vagyunk, mégis elzárva a külvilágtól.
Esélyünk sincs felvenni egymással a szemkontaktust. Viszont ennek a problémának a megoldása is zsebünkben lapul. Csak megnyitunk egy alkalmazást és már láthatjuk is a potenciális partnereket közelünkben, és úgy válogathatunk közülük, mintha csak egy katalógust lapozgatnánk. Romantika a négyzeten, nem igaz?

received_1550432958361685

Persze használjuk arra is, hogy különböző közösségi oldalakon, csoportokban osztunk meg egymással hasznos információt, vagy ha épp látunk egy szivárványt és nincs nálunk fényképezőgépünk lefotózhatjuk telefonunkkal is. Számológépként, zenészeknek hangolóként vagy metronómként is funkcionálhat. A következő eset is bármelyikünkkel megtörténet: Egy kedves járókelő megállít az utcán azzal a kérdéssel, hogy hány kilométer hosszan húzódik a kínai nagy fal és ne adja Isten, de nem jut eszünkbe hirtelen, “kiguglizzuk” és máris okosabbak lettünk. (Amúgy 7200 km, hegyekkel, folyókkal 50000 km hosszú. -a szerk.)

Nagyon sok aspektusát lehetne vizsgálni a témának, de helyhiány miatt sajnos csak ennyi fért bele. Összefoglalásképpen annyit mondhatok, hogy az okos eszközöket okosan kell használni. Ne függjünk tőle, de tudjuk használni, ha éppen megkönnyítheti dolgunkat. Lehetőleg ne osszuk meg nyaralós képeinket, amíg haza nem érünk, mert betörőék pont ezeket a posztokat vadásszák, de macskás képekkel se nyaggassuk ismerőseinket, ha tudjuk: ők kutyásak. Figyeljünk oda, hogy a való életben is ápoljuk kapcsolatainkat, és az eszköz maradjon eszköz, ami kiszolgál minket. Ne váljunk a rabjává! És ne feledkezzünk el, hogy tanítványainkkal, gyerekeinkkel is beszéljünk a témáról. Okos telefon- és eszközhasználatot kívánok!

Lékó Dániel

Leave a Comment