* TF Portál | Cseh Laci élménybeszámoló a TF-en
Home
Cseh Laci élménybeszámoló a TF-en

Cseh Laci élménybeszámoló a TF-en

Cseh László élménybeszámolót tartott egyetemünkön

 

Izgalmasnak ígérkezett az előadás. Kezdés előtt 15 perccel már minden jó hely elkelt, össze kellett nyitni a Hepp termet a 44-essel, hogy elférjenek a résztvevők. Nagy számban TF-es hallgatók voltak jelen, ugyanakkor általános iskolás úszók és idősebb érdeklődők is eljöttek meghallgatni a jelenkori úszósport egyik legendáját.
A bejáratnál Szájer Péter Tanár Úr várta a vendégeket és frissítőkkel tették kellemesebbé a hangulatot, hiszen az este szponzora a Coca-Cola volt. Ezt az előadást az Úszás Tanszék és a Klebelsberg Kuno Szakkolégium rendezte. Az előadásra továbbá Cseh László edzője, Parádi Zsolt is elfogadta a meghívást.

Egy rövid videóval kezdték a programot, amely azt mutatta be, miként tanult úszni a 4 éves Laci. Majd a pekingi olimpiai döntővel folytatták, ahol Michael Phelpsszel küzdött és magyar, illetve európai csúcsot sikerült úsznia. Ezek után kérdésekre válaszolt a sportoló.

„Miért a 200 pillangót választottad versenyszámodnak?”

„2008 Budapesti Magyar Bajnokságon szerzett 1 perc 56 másodperces eredményem után úgy döntöttem, hogy az lesz a harmadik versenyszámom, még úgy is, hogy hátúszásban akkoriban jobb eredményeim voltak. Azonban megutáltam a 100 hátat egy idő után, ezért miután már nem fejlődtem benne, már elhanyagoltam. A gyorsúszás kézenfekvő választás lett volna, mivel azt edzéseken mindig gyakoroltuk, de az távol állt tőlem.”

„Milyen edzést kell végeznie egy olyan kaliberű úszónak, mint Ön?”

„Emberfüggő, de úgy általánosságban napi 11-12 kilométer úszás kell, hogy formában maradjon az ember.”

Az edzőjéhez is jött kérdés: „Amikor a Laci kicsi volt, mit gondolt, melyik úszásnemben fog kiemelkedni?”

„Laci hátúszásban kezdte a pályafutását, de ahogy a videóban láthattátok, már kis korában is tehetségesen vonaglott.”

Az úszó felejthetetlen versenyélményeiről is mondott pár szót.

„A 2007-es melbourne-i VB volt a mélypontom, amikor is lelkileg megtörtem még a kezdés előtt, miután megtudtam Phelps és Lochte idejét. Viszont a 2015-ös VB jelenleg számomra a csúcs, ami örök emlék marad számomra.”

Ezek után ismét kisfilmeket mutattak Cseh László sikereiről.

2004, Athéni Olimpia: Élete első olimpiáján vegyes úszásban bronzérmet vihetett haza, azonban olyan érzés volt ez számára, mintha nyolcadik lett volna. Utolsó 4 hét vitális a felkészülésben, és Laci pár héttel az olimpia előtt törte el a lábát és a bokája is kiment. Utolsó pár méteren már alig bírta használni a lábait, de erőt vett magán és egy évre rá Világ Bajnok lett.

2005, Montreali VB: 400 méter vegyes, 4 perc 9 másodperces eredménnyel lett első helyezett.
Az EB győzelem is nagyon jó érzéssel töltötte el, de elmondása szerint, egy VB élményéhez fel se ér, még úgy is, hogy Phelps nem vállalta az indulást.

2006, Budapesti EB: 200-400 vegyes úszásban aranyérmes.
100 háton címvédőként hatodik vagy hetedik lett, itt már tudta, hogy ezt a versenyszámot fel is adja.

A videók után ismét kérdezhettek a jelenlévők.

„Milyen kapcsolatban áll Turi Györggyel, volt edzőjével?”

„Én a végletek embere vagyok, versenyeken szoktunk pár szót váltani, gratulál, amikor jó eredményt érek el, de külön utakon járunk már.”

„Mit gondol a klub és edző váltásáról?”

Egyesek szerint ez nem jó, de szerintem meg olykor szükséges, mert kell a levegőváltozás. Itt is vannak végletek, akik évente cserélik a klubjukat-edzőjüket, mert nem kapták meg azonnal a várt eredményt. Ezt így én se tartom helyesnek tényleg. De évek után, miután már megtapasztalták, hogy hova is jutottak és tudnak jutni, akkor már lehet dönteni erről. Tekintve, hogy amikor kezdtem, csak 4 éves voltam és akkoriban nem volt akkora választék, mint most van, elég sok időt töltöttem el Turi Györggyel. Meg kell azért említenem, hogy nélküle most nem tartanék ott, ahol most járok.”

Végül utolsó videója, a 2015-ös kazanyi VB-t mutatta be..

A kazanyi csoda: 200 méter pillangón VB bajnok

Második száz méteren már hajrázni kezdett, ezzel meglepve vetélytársait. Az utolsó 25 méteren bár már nem érezte a kezét, a fájdalom lett úrrá rajta, és csak a lendület vitte magával, de a megszerzett előny miatt megnyerte a versenyt. Az utolsó 3 csapást levegővétel nélkül csinálta, ahogy azt edzőjével megbeszélték.

„Van valamilyen babonád, amit csinálsz minden verseny előtt?”

„Baloldalról bal lábbal lépek fel a rajtkőre. Ezt nehéz megcsinálni, ahol hátulról fellépősre vannak kialakítva, de mindig megoldom.”

„Mik a terveid a jövőre nézve?”

2015-ös VB döntő után az olimpia a fő cél, de olimpiai számaim még kérdésesek.” Edzője hozzátette: „Bele próbálom verni a fejébe, hogy ne tartson senkitől, mert akkor nem lesz benne gát, ami elronthatja a teljesítményt. Ez egy verseny, ahol jól érezzük magunkat, és nem remegni megyünk oda.”

1 hónap múlva ünnepli 30. születésnapját Cseh László. „Ebben a korban fontos a regeneráció, oda kell figyelni a fokozatosságra, és a túledzésre is. Nem öt számban kell elindulni, hanem két-háromban, de ott jól oda tenni magunkat.” – mondta a sportoló.

„Rio után mi a következő nagy cél?”

2017-es magyarországi világbajnokság. Viszont ha egy reggel felkelek és nincs motivációm kiszállni az ágyból, hogy úszni menjek, akkor fogom abbahagyni, de még ezt a VB-t megpróbálom abszolválni.”

Az előadás végén a kis úszópalánták egy ajándékkal kedveskedtek Cseh Lászlónak, aki cserébe dedikálást és fotózkodást biztosított az arra igénylőknek. A képeket itt tekinthetitek meg.

 

 

Leave a Comment