* TF Portál | KONTRA Konferencia Pécs
Home
KONTRA Konferencia Pécs

KONTRA Konferencia Pécs

A HÖOK közreműködésével idén második alkalommal, 2017. március 31- április 1. között került megrendezésre a KonTRA (Konferencia a Tanárképzés Releváns alapjairól), melynek helyszínét az ELTE Hallgatói Önkormányzata után idén a Pécsi Tudományegyetem, Egyetemi Hallgatói Önkormányzata biztosította. Az eseményen volt szerencsém képviselni a Testnevelési Egyetemet, hallgatói önkormányzatunk Tanulmányi Bizottságának tagjaként.

A KonTRA-n résztvevők a PTE udvarán

Az eseményen elsősorban a jelenleg működő osztatlan tanárképzés két sarkalatos pontját vitattuk meg. A felvételi eljárás során kötelező alkalmassági vizsgát, illetve a szakosodáshoz szükséges 150 kredit kötelező teljesítését. Utóbbi a TF-et kevésbé érinti, míg előző a mi felvételi rendszerünknek is lényegi részét képezi.

Kerekasztal beszélgetésünk során felmerült, hogy a jelenlegi, tanárjelöltek tanári pálya alkalmassági vizsgái kevésbé töltik be a megfelelő szűrő funkciót, ezért felmerülhet annak a lehetősége, hogy olyan hallgatók is bekerülnek a tanárképzés rendszerébe, akik valójában erre a pályára alkalmatlanok.

Nagy Anett, a HÖOK tanárképzésért felelős elnöki megbízottjának moderálása alatt megvitattuk, hogy a felvételi eljárás részét képező pálya alkalmassági vizsgákban milyen minőségbeli változtatásokra lenne szükség.

Hosszú egyeztetések után az a közös vélemény született, hogy a HÖOK-on keresztül egy új típusú alkalmassági vizsgát szükséges bevezetni, amely már sokkal gyakorlatiasabb lenne, továbbá kvalitásaik alapján kategorizálná a leendő hallgatókat. Annak érdekében, hogy javaslatunkat konkrét tényekkel és számokkal is alátámaszthassuk, a HÖOK bekérte az ország összes Tanárképző Központjának felvételire vonatkozó adatait.

 

D’Ess Sabina Alexandra

HÖK Tanulmányi Bizottság

Leave a Comment