Home
Mobilitási lehetőségek – Még nem késted le!

Mobilitási lehetőségek – Még nem késted le!

Múlthét szerdán a Testnevelési Egyetem tájékoztatót tartott hallgatói számára a külföldi mobilitások lehetőségeiről. A tájékoztató konferencia sok érdeklődő egyetemista körében, kellemes légkörben zajlott le a Hepp Ferenc teremben.

Elsőként a Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóságának munkatársa, Király Julianna mutatkozott be, és informálta a hallgatóságot a témáról általánosságban. Ismertette az egész mobilitási rendszer működését, beszélt a különböző mobilitási programok előnyeiről-hátrányairól, valamint a programba kerülés folyamatáról.

Ezt követően azok a magyar TF-es hallgatóink kapták meg a szót, akik múlt félévben Erasmus-szal jártak külföldön. Egy-egy rövid bemutatkozó keretében, pár mondatban meséltek külföldi élményeikről és tapasztalataikról. Ezután a TF külföldről érkező Erasmus-os hallgatói hasonló módon felsorakoztak, és ők is mondtak pár szót tapasztalataikról a mobilitási programmal kapcsolatban.

Végül egy kötetlen beszélgetés alakult ki a résztvevők között, mely nagyszerű lehetőségként szolgált plusz információ-szerzés szempontjából. Az érdeklődők személyesen odamehettek egy-egy Erasmus-os hallgatóhoz, és feltehették kérdéseiket. A tájékoztató sikerrel zárult, köszönjük az érdeklődők aktív részvételét, és továbbra is buzdítjuk TF-es hallgatóinkat a pályázáshoz!

Pár fontos információ az elhangzottakból:

-2 fő Mobilitási Program:

> Erasmus: félév hallgatás (SMS) vagy szakmai gyakorlat (SMP)

 • Euró alapú ösztöndíj (alacsonyabb), Uniós forrás, Egyetemi szintű kiválasztás

* SMS: honlapon feltüntetett egyetemek; fogadó ország és oktatás nyelve eltérhet; oktatás nyelvén kell megfelelő szintű nyelvtudás; minden kredit beszámítódik; módja változó (kötelező/szabadon választott); egyéni tanulmányi rend; 200€/hó szociális támogatás; minimum 20 kredit

* SMP: saját magadnak kell szervezni; bármi, ami a képzéshez kapcsolódik; szoctám 100€/hó; pályázáshoz kell, de kiutazáskor már nem kell hallgatói jogviszony; minimum 2 hónap CM esetében min 3, vagy 15 kredit

> Campus Mundi: rövid tanulmányi út (CM)

 • Forint alapú ösztöndíj (magasabb), Magyar állami forrás, Országos szintű kiválasztás

– Programba kerülés folyamata: pályázással

Kiválasztás  –> Nominálás (kiajánlás) –> Elfogadás (fogadó nyilatkozat + tanulmányi szerződés) –> Támogatási szerződés + egyéni tanrend –> Kiutazás (változó kezdőidőpont)

 • Kiválasztás: pontrangsor alapján
  • *Objektív Pontok: átlag, nyelvvizsga, közéleti tevékenységek, tudományos tevékenységek + sport
  • *Szubjektív pontok: szóbeli elbeszélgetés, > Motiváció – tudatos választás, informáltság, > Nyelvtudás – nyelv aktív használata
 • Fontos dátumok:
  • Erasmus leadási határidő – Márc. 20.
  • Erasmus szóbeli elbeszélgetés – Márc 26-28. között
  • Campus Mundi (SMS) leadási határidő – folyamatos

További információk:

Leave a Comment