* TF Portál | Úszótábor a TF-en
Home
Úszótábor a TF-en

Úszótábor a TF-en

A Testnevelési Egyetemen nem áll meg az élet a szorgalmi és vizsgaidőszak végével sem, azonban a létesítményeket egy fiatalabb korosztály veszi birtokába, méghozzá nyári sportos táborok keretein belül. Ez egyik ilyen tábor a TE Úszás és Vízi Sportok Tanszéke által szervezett Úszótábor, melynek szakmai felelőse Sós Csaba tanszékvezető és Szájer Péter egyetemi tanár.

Az egyhetes táborokban az edzéseket és egyéb foglalkozásokat az Egyetem hallgatói bonyolítják le, ezzel is rengeteg tapasztalatot szerezve pedagógiai és sportszakmai szempontból. A táborról és hallgatóink lehetőségeiről Martony Gergely végzett testnevelő-úszóedzővel, gyógytestnevelővel, leendő sportmenedzser hallgatóval beszélgettünk.

 

Táboroztatni nagy felelősség, egyúttal hálás feladat. Hogyan kerülnek kiválasztásra hallgatók?

Az év közbeni úszás sportszakmai gyakorlaton résztvevő hallgatók teljesítménye alapján kerülnek kiválasztásra. A hallgatók részt vesznek egész évben az úszás tanfolyamon és ott megfigyeljük ki az, aki jól tud oktatni és jól bánik a gyerekekkel.

 

Milyen fejlődési perspektíva van benne a hallgatók számára?

A hallgatók betekintést nyerhetnek egy tábori hét lebonyolításába, szervezésébe, szülőkkel való kapcsolattartásba. Ezek mellett a napi kétszeri úszás (heti 10x) alatt tapasztalatot szerezhetnek és szélesíthetik gyakorlati tudásukat.

 

Hány tábor van a nyáron?

6 egyhetes tábor van egy nyáron. Heti turnusokban cserélődnek a gyerekek. Egy héten átlagosan 30 gyerek fordul meg a táborban. Van, amikor 40-45-en, de egy lazább héten is 20-25 fiatalt koordinálunk.

Milyen programokat kínáltok a tábor keretein belül?

A táborba való jelentkezéskor már dönteni lehet, hogy a gyermek úszó-úszó táborba, vagy labdajáték-úszó táborba szeretne jelentkezni. A különbség annyi, hogy a labdajáték-úszósok, délelőtt irányított labdás foglalkozáson vesznek részt amíg a másik csoport úszik, délután viszont már mindenkit a medencébe vezénylünk.

Ezen kívül irányított játékok vannak: megyünk játszótérre, sportfoglalkozásokat szervezünk; fiúknak aktív focira, kidobós játékokra, a lányoknak karkötőkészítésre van lehetőségük. A kissebeknek biztosított a gyurmázás, rajzolás, képszínezés is. Idén pedig a nagyon népszerű kártyajátékkal bővült a paletta, az UNO-val.

 

Milyen céljai vannak a tábornak?

Célunk, hogy a gyerekek az igen intenzív heti 10 alkalmas 60 perces úszás alatt kimagasló fejlődést érjenek el, akár kezdő vagy haladó szinten vannak. Mindig van mit tanulni úszás terén. Plusz a labdás ügyességfejlesztés is megjelenik, nem csak külön a labdajáték foglalkozáson, hanem a délutáni programok során.

Mindemellett szeretnénk, hogy a gyermek egy jó közösségben élje át sokszor élete első táboros élményét. Barátokat szerezzen és rengeteg új élményt.

 

 

Leave a Comment