* TF Portál | Út a Regattára 2. rész – A Sárkányhajó csapat
Home
Út a Regattára 2. rész – A Sárkányhajó csapat

Út a Regattára 2. rész – A Sárkányhajó csapat

2016. május 7-én vízre szállnak a hajók, a különböző sportszereket az evezőlapát váltja fel, dobszó kísér majd minden mozdulatot így küldve barátságos küzdelembe a Dunai Regatta versenyzőit.

Hamarosan itt a sportnap, melyen természetesen a Testnevelési Egyetem is képviselteti magát.

A TF Sárkányhajó csapatáról, felkészülésről, alakulásról, szakmai részletekről Csiza Mártonnal, a Dunai Regatta és az egyetem összekötőjével beszélgettünk.

Hogyan alakult a sárkányhajó csapat? Mi alapján választottátok be a tagokat?

A „Dunai Regatta 2015” nevű esemény után, önszerveződő módon, alakult meg a Testnevelési Egyetem Sárkányhajó szakosztálya. Rendelkezünk saját hajókkal is. Az edzés helyszíne a Római parton található, ahol egyből a Duna vizébe csaphatnak az evezni vágyók.

Idén a szervezők megváltoztatták a tavalyihoz képest a jelentkezési feltételeket, így aki már két alkalommal evezett a Dunai Regattán, azt további lehetőség nem illeti meg. Ezzel főleg a verseny amatőr jellegének megőrzése és a minél szélesebb körben való terjesztése a cél.

A versenyezni vágyók egy rövid videó leforgatásával jelentkezhettek, melyet Vine vagy Youtube formában kellett közzétenni és a linkjét megadni a regisztráció során. A videónak nem volt előre meghatározott koncepciója vagy kötelező elemei, a lényeg az volt, hogy megmutassa a jelentkező a kreativitását, elszántságát, versenyszellemét.

Eldőlt már, hogy kinek mi lesz a posztja – dobos, kormányos – milyen szempontok befolyásolták a döntést?

A hajóban az ültetést meghatározó tényező leginkább a testsúly. A nehezebbek hátra, míg a könnyebbek előre ülnek. A kormányost a Sárkányhajó szövetség biztosítja. A dobos személye még kérdéses, erre a posztra a csapatkapitány delegálja az egyik versenyzőt. Dobosnak célszerű egy könnyű embert választani.

Muszáj beszélni kicsit a dobos szerepéről a sárkányhajóban. Övé az egyik legfontosabb szerep! Ő adja meg az ütemet, diktálja a tempót és az ő dobverésére ver az evezők szíve is. Van egy közismert Fradi mondat: „Egy szív, egy dobbanás!” Ezt igyekszünk elérni a verseny alatt és az edzéseken is.

12924537_1182688051743020_1371840881257934311_n

Hogy halad a felkészülés? Mikor és hol edzetek?

Köszönjük, szerencsére remekül halad a csapat felkészülése. Összeállítottunk előre egy edzéstervet, mely alapján meghatároztuk az edzések számát. Fontos megjegyezni, hogy a szervezők a Sárkányhajó Szövetséggel együttműködve négy darab edzést biztosítanak. Ez arra elegendő, hogy összekovácsolódjon a csapat és felfedezés jelleggel belekóstoljon az illető a sárkányhajózásba.

Tavaly a dobogó harmadik fokára eveztük magunkat, idén szeretnénk megcélozni a legfelső szintet. Remek csapat jött össze, ami lehetővé teszi számunkra, hogy megvalósítsuk azt az elképzelésünket, hogy a hivatalos négy edzést még megfejeljük négy TF-es edzéssel.

A hivatalos edzések időpontja adott, helyszíne a Lágymányosi öböl. A beosztást tekintve minden egyetemnek egy órája van, amit az edzővel a vízen tölthet. Ezek kedd és szerda délutáni időpontok. A Római partos edzések időpontját előre egyeztetjük a csapattagokkal, hogy minél többen tudjanak rajta részt venni.

Elmondanád, hogy zajlik a tréning? Írj le egy edzést/edzés napot kérlek!

Egy edzés lényegében két fő részre bontható. Az első rész a parton, a második rész pedig a sárkányhajóban zajlik.

A bemelegítést követően a parton az evezés technikai elemeit gyakoroljuk. Fontos a mozdulatsor elemeit külön-külön begyakorolni a legjobb energiahatékonyság elérése érdekében. Ugyanis idén két futam is lesz. A döntőben a legjobb nyolc hajó indulhat, vagyis ezt azt jelenti, hogy reményeink szerint kétszer kell majd megtennünk a 3,2 km-es távot. Ami valljuk be, nagyon nagy kihívás.

Az edzés másik felében a csapat összekovácsolása a legfőbb feladat, amiben a csapatkapitánynak van a legmeghatározóbb szerepe. Itt már igyekszünk a csapatra koncentrálni, hogy meglegyen a kellő, harmonikus összhang.

Mi motivál inkább? Konkrét eredmény (dobogó) vagy az, hogy együtt töltsetek egy sportos, jó hangulatú napot?

A motiváció alapja egyértelműen a jó hangulat, együttlét, a közös sportolás öröme. Ennek érdekében igyekszünk megtenni mindent a szervezőkkel és a csapatkapitánnyal együttesen összedolgozva. A csapattagok a megismerkedést követően már maguk is szerveztek csapatépítést, mi sem bizonyítja jobban elszántságukat aziránt, hogy egymásra hangolódva a lehető legjobb helyezést szerezzék meg.

Másodlagos célkitűzés az eredmények elérése, melyeket meghatároztunk. Szeretnék legalább olyan jó helyezést elérni, mint tavaly, de véleményem szerint komoly esélyünk van az első vagy a második helyre is.

Tegyük fel, hogy – lévén TF csapat – dobogós helyezést értek el, hol fogtok ünnepelni?

Szerencsére nem kell messzire mennünk, hiszen ez egy sportfesztivál lesz, rengeteg programmal, fellépővel és sztárvendéggel. A hajnalig tartó buli tehát garantált. Gyanítom, hogy helyezéstől függetlenül, itt fogunk szórakozni a BME rakparton a szurkolóinkkal és a TE Cheerleaders csapattal együtt. Bízom benne, hogy sokan kilátogatnak a BME rakpartra MÁJUS 7-én biztatni a Testnevelési Egyetem csapatát, a verseny végeztével pedig együtt tudunk majd mulatni, önfeledten ünnepelni, búcsúztatva egy emlékezetes, kellemes és nem utolsó sorban mozgalmas napot.    J

 

Köszönöm szépen a tartalmas válaszokat és ígérem, az összes ujjam keresztbe teszem értetek május 7-én, hogy a felkészültség és tudás mellé a szerencse is társul szegődjön, segítve Titeket célotok elérésében!

Nagy kalappal a versenyhez és bulizzatok jól, kívánom, hogy sok jó élménnyel gazdagodjatok!

Nagy Zsófia

Leave a Comment